VENICE3D.NET  
 

Geschiedenis van de virtuele wereld

In de virtuele wereld heet ik Panne (bewonersnummer #4340), ik kom uit België en ben in Aw-Europe sedert september 2005 , eerst als toerist, en daarna in december 2005 als bewoner. Sinds oktober 2007 ben ik wereldeigenaar van deze virtuele wereld. De wereld had ik eerst gewonnen via een spel georganiseerd in Aw-Europe (www.pakjesjacht.nl) , daarna heb ik betaald om de wereld te behouden (de betaalsite van Aw-Europe is Awexchange.com) . De wereld had eerst de naam Cultures, en was relatief klein : de grootte was een p10 , dwz 400 cellen groot, omgerekend 40.000 m² , maar groot genoeg om er Mini-Venetië op de bouwen.

Eind december 2007 is de wereld voor het eerst opengegaan : toen was mini-Venetië gebouwd op een terrein van amper 150 cellen groot, maar toch had de wereld meer dan 8000 objecten, want alle gebouwen weerspiegelen ook in het water. Toen zag je reeds het SanMarcoplein met de Campanile(klokketoren), de SanMarcobasiliek, het Dogenpaleis, de kanaaltjes en ook een mini-versie van het Canal Grande maar nog zonder Rialto Brug.
De wereld is ook een meertalige wereld, net zoals deze website trouwens. Om het overzichtelijk te houden in de wereld gebruik ik bordjes in verschillende kleuren per taal. Hier zicht op het SanMarcoplein, gebouwd met standaardobjecten en standaardtextures.

In mei 2008 werd Mini-Venetië herbouwd, maar nu over het volledige terrein van 400 cellen. De belangrijkste wijziging was dat het San MarcoPlein nu 45 graden gedraaid staat, waardoor er een hoek vrijkomt om het eiland San Giorgio Maggiore te bouwen. Het Canal Grande is dubbel zo lang en komt tot over de Rialto Brug. Ook is er nu plaats voor de Santa Maria Della Salute en de Arsenale. De indeling van het vernieuwde Mini Venetië komt meer overeen met de realiteit.

Hier de ingang tot het Canal Grande met in de achtergrond de koepels van de Santa Maria della Salute. Hier kun je goed zien dat alle gebouwen in het water weerspiegelen. Nieuw zijn ook de gondels die Bambolina mij geschonken heeft. Bambolina komt uit Messina (Italië) en modelleert voor voor Nuovita , een italiaanse galaxy, die net als Aw-Europe ook het activeworlds-programma gebruikt.
Hier heb je de Rialto Brug die in 2008 in de virtuele wereld stond : behalve de gondels en de lantaarnpalen waren alle gebouwen gemaakt met de standaardobjecten die in Aw-Europe in aanbod waren : de rialtobrug bestond uit 120 objecten. Voor het gebruik van "eigen objecten" heb je een eigen object path nodig, dit wil zeggen webruimte op het internet waarbij je de objecten kunt gaan uploaden met behulp van een ftp-programma.

 

Ook is er nu plaats voor een klein strand : Venetië heeft ook het Lido, maar is wel iets meer afgelegen van Venetië. Hieronder heb je de torens van het Arsenale, en ernaast San Giorgio Maggiore, allebei volledig uit standaardobjecten.

In december 2008 deed de wereld mee aan de kerstquest (toen heette ze nog Cultures). Dit is een zoekwedstrijd die jaarlijks in Aw-Europe georganiseerd wordt : verscheidene werelden nemen deel en meerdere spelers winnen ook een wereld. Hier zie je een receptenspel ivm italiaanse gerechten.

De quest heet ook de hunt , en is een wedstrijd om zoveel mogelijk pakjes aan te klikken. De winnaars krijgen dan prijzen en meestal is dat een wereld gedurende 1 jaar. De wereld Venezia is dus ook op deze manier gewonnen.

De wedstrijd gebeurt ook soms met pasen (dan moet men paaseitjes klikken) of soms ook in september. De website mbt deze game heet Pakjesjacht.nl.

 

Vanaf april 2009 werd geleidelijk overgegaan tot het vervangen van bepaalde gebouwen door foto-textures. Hier de Ca d'Oro , één van de eerste gebouwen die realistische textures kreeg. Het versieringen io de dakranden en bepaalde vensters werden "uitgesneden" uit het gebouw, hiervoor werd het mask-commando gebruikt. Een andere methode is om een png-bestand te gebruiken , die reeds gemaskerd is voordat je het gaat uploaden in je object path.
In oktober 2009 breidt de wereld Cultures uit naar een p20 , dwz 1600 cellen ipv 400 cellen(=160.000m²).De wereld wordt terug volledig herbouwd, en met een preciezere orientatie, zo is er nu ook een breed kanaal tussen Dorsoduro en het eiland Giudecca , en het Canal Grande werd verbreed en heeft nu een volledig traject in een omgekeerde S-vorm . Ook worden er meer realistische textures gebruikt. De Accademiabrug bestaat echter nog uit standaardobjecten.
Het San Marcoplein is reeds volledig omgeven door realistische textures, de Campanile bestaat nog uit standaardobjecten.
De Rialto-brug is nog steeds met standaardobjecten, maar langs het Canal Grande heb je nu mooiere Palazzi. .
Op de foto hiernaast het dogenpaleis met ernaast de brug der zuchten.
Hier de Palazzo Cavalli Franchetti , waarvan de texture nog niet perfect is : er zijn nog palen te zien op de foto . Met photoshop kun je deze palen wegwerken met de kloonstempel. De gebouwen ernaast staan nog niet op hun juiste locatie : dit gebeurt in een later stadium.
In Januari 2010 wijzigt de naam van de wereld in "Venezia" (in plaats van Cultures). Vele palazzi hebben reeds realistische gevels, maar de Santa Maria della Salute wordt nog steeds met standaardobjecten gebouwd.

Vanaf 2010 zijn er geleidelijk nieuwe gemodelleerde objecten bijgekomen, zoals de Campanile,de SanMarcobasiliek en de Rialtobrug die ik gekregen heb via Kenneth (citnr #5555) Deze objecten waren in aanbod bij Google Sketchup Models en werden omgezet in rwx-formaat zodat deze bruikbaar zijn in Activeworlds.

Mei 2010 : de domeinnaam 3dvenezia.com wordt aangevraagd , en er kan begonnen worden met het ontwerp van een website.

Vanaf juli 2010 worden hier op het San Marcoplein maandelijks triviaspelen georganiseerd, en zijn in het nederlands. In oktober wordt het SanMarcoplein herschikt , waardoor het plein ook ruimer wordt.

In oktober 2010 is er opnieuw een uitbreiding van de wereld : Venezia is nu een p30 , (= 3600 cellen of 360000m²). De wereld wordt opnieuw herschikt. Het Canal Grande heeft nu een zeer lang traject, waardoor ruim de helft van de palazzi er aanwezig zijn. Het SanMarcoplein krijgt een trapeziumvorm ipv een rechthoekige vorm, zoals in werkelijkheid. Ook zijn er nu meer gemodelleerde objectgebouwen ,zoals hier de Campanile en in de achtergrond de San Marcobasiliek.
Rondom het SanMarcoplein worden de gebouwen ook realistisch weergegeven, en worden de standaardobjecten vervangen, waardoor het aantal objecten per cel vermindert. Ook worden zoveel mogelijk gebouwen op hun juiste locatie gezet : hier de Biblioteca Marciana en La Zecca.
Op deze foto de RialtoBrug, met ernaast enkele palazzi, die vanaf januari 2011 echter allemaal werden verplaatst en vervangen door de gebouwen die je daar in werkelijkheid kunt zien. De Rialtobrug bestaat nu slechts uit 2 objecten in plaats van 120 objecten.
Sinds november 2010 staat er ook een echte Accademiabrug, dankzij de hulp van Maurizio (citnr.#8105) uit Mexico. Ook dit object werd uit Google Skechup Models gehaald , maar werd eigenhandig omgezet in rwx.
De SanMarcobasiliek staat er, maar de facade wordt verfraaid met deze gemaskerde afbeeldingen.
In februari 2011 kreeg ik de hulp van Attila (citnr#8298) uit Emilia-Romagna (Italië). Hij zorgde voor nog mooiere gondels , de salutebasiliek , de Scalzibrug en de Calatravabrug. Attila is ook medewerker bij de italiaanse galaxies Italcity en Nuovita.

In februari 2012 bouwde Attila ook de Loggia della Pescaria . Deze modellen bouwt hij zelf met het modelleerprogramma "3DstudioMax", en worden dan omgezet in het voor activeworlds bruikbare .rwx - bestand.

In mei 2012 wordt de site 3dvenezia.com stopgezet en vervangen door de site venice3d.net. De inhoud van de website blijft dezelfde en de website wordt verder uitgebouwd met nieuwe artikelen.

 

 

 

In mei 2013 wordt gestart met een modelleerschool : er wordt uitleg gegeven hoe je moet modelleren voor een 3dchatomgeving en welke texture je moet gebruiken. Ook vind je er handleidingen terug voor diverse modelleerprogramma's en texturebewerkingsprogramma's, zoals truespace, wings3d , sketchup, paint en gimp. Ook kun je verscheidene modellen zelf gaan nabouwen. De handleidingen worden gepubliceerd op de website. Het uiteindelijke resultaat van het model vind je in de wereld zelf.

  In juni 2013 wordt ook een wereld opgestart in Activeworlds met de wereldnaam Venice-Venezia. De wereld is iets kleiner (een p20) maar in Activeworlds is bewonerschap voortaan gratis, en er wordt gewerkt met versie 6.0 , waarbij je mooiere watertextuur hebt , nieuwe commando's waaronder opacity, color tint , timer en een hele reeks zwaartekrachtcommando's.
  In augustus 2013 wordt een deel van het website gebruikt voor een nieuwsbrief onder de naam AWTimes. Je vindt er al het nieuws over de Acitveworlds community en de verscheidene Uni's en Galaxies. Er is ook een kalender met de activiteiten met veel bijbehorende foto's over parties, wedstrijden enz. , en er zijn ook veel tips en handleidingen.
  In februari 2014 wordt in de wereld Venice-Venezia een trivaspel gemaakt met de zwaartekrachtcommando's en het spel heet Gravity Trivia en werd in februari aan iedereen voorgesteld.